Turisme rural, cultura i etnografia

Collsacabra, la ruralitat esplendorosa amb els seus casalots i cases pairals espectaculars, el seu mosaic agroforestal… menció apart, el paisatge de pastures verdes i bestiar arreu, que fan honor al nom del territori que des de molt enllà es dedica a la ramaderia extensiva que produeix carn i làctics de la millor qualitat i que ha modelat paisatge i contrada (collsaCABRA, CABRArès, CABREra)… Antic territori de bandolers, llegendes de tot tipus i espais màgics, fruit de la orografia abrupta, de les cingleres, els avencs i boscos monumentals de la zona… De sempre són coneguts els pobles que en formen part perquè han sabut respectar i potenciar l’essència i bellesa arquitectònica del rural català molt ben conservada (nuclis de Pruit, Rupit, Tavertet…). Manté l’essència del viure a Rural, de producte alimentari de qualitat, d’una restauració reconeguda, de turisme d’excel.lència i de tradicions, de cultura en majúscules (d’aquí han sortit diverses companyies i grups de clowns, teatre o arts de tot tipus), d’història i bona gent. Un molt bon lloc on viure, i on viure experiències inoblidables.

I som en territori de transició entre el Collsacabra i a la Vall del Ges (Sant Pere de Torelló). Territori menys conegut turísticament, però amb un potencial esplèndid i un patrimoni natural poc explorat i no menys espectacular que, últimament va essent reconegut (Fageda de la Grevolosa, Salt del Molí al Ges, Santuari de Bellmunt, Serra de Curull…). Territori d’història ramadera, d’artesania de la fusta (Museu de la Torneria a Torelló) i de gent emprenedora.

A la casa trobareu un petit dossier amb un llistat de rutes recomanades a una i altra banda (consulteu el wikiloc on anem penjant rutes des de la mateixa casa) i on trobareu la millor restauració de la zona (Collsacabra i Vall del Ges). Aquí només us fem una molt breu menció d’alguns perquè pugueu planificar millor la vostra estada (no dubteu a comunicar-vos amb nosaltres per concretar i demanar tot allò que us calgui per afinar els temps i els possibilitats).

Rutes i visites recomanades amb cotxe

  • Circular Can Pocaroba-Cantonigròs-l’Avenc-Tavertet-l’Esquirol-Canpocaroba.
  • Circular Can Pocaroba-Rupit-St.Joan de Fàbrega-Vilanova de Sau-Parador de Sau-Roda de Ter-Canpocaroba.
  • Ascensió als Santuaris de Cabrera i/o Bellmunt amb Cotxe (amb els dos casos, cal fer un últim tram a peu d’uns 10-15 minuts costeruts). En els dos indrets tindreu vistes espectaculars i hi trobareu una restauració excel.lent.
  • Pantà de Sau-Monestir de St.Pere de Casserres (romànic esplendorós i molt ben recuperat).
  • Rupit???

Passejos per indrets màgics, caminades i rutes

A cavall entre el Collsacabra i la Vall del Ges, el Mas gaudeix d’un entorn privilegiat, situat a uns 900m d’alçada, al bell mig de la serralada transversal, entre els cims emblemàtics del Puigsacalm (a l’oest) i Cabrera (a l’est). 

Des de la casa mateix trobaràs rutes per a tots els nivells i totes les capacitats, curtes, passejos de bosc, més llargues i exigents, fins a més tècniques amb alguna grimpadeta necessària (la casa es troba enmig de la ruta que segueix, la reconeguda “cursa dels Matxos”). De la mateixa manera hi ha infinitat de rutes amb mountain bike (famosa és també la cursa del CabrerèsBTT, que també ronda el mas).

Trobareu la infinitat de propostes (i no són totes) recollides en el dossier de la casa i algunes, les que pensem que són les més recomanables, en el wikiloc de Canpocaroba.